El municipi descobreix una placa a la sala de plens en honor a Antoni Careta Reixach i Quintí Coll Alsina, en l’acte celebrat el 18 de febrer.
Avinyó ha reivindicat la memòria dels dos alcaldes republicans del municipi que van ser víctimes del franquisme, en un acte institucional a la sala de plens, que ha aplegat més de mig centenar de persones. L'homenatge, promogut per l'Ajuntament amb el suport de l'Associació Memòria i Història de Manresa, ha permès reconèixer la figura dels alcaldes Antoni Careta Reixach i Quintí Coll Alsina, que van ser afusellats al Camp de la Bota l’any 1939. Van assistir a l’acte els familiars dels homenatjats; Eudald Vilaseca, alcalde d’Avinyó; Genís Frontera, historiador i membre de l’Associació Memòria i Història, i Helena Vilà, regidora de Cultura.
D'aquesta forma, Avinyó tanca els homenatges que diversos municipis bagencs han fet als seus alcaldes afusellats. En la seva intervenció, l’alcalde Eudald Vilaseca va manifestar que "és la nostra obligació recordar totes les víctimes. A Avinyó entre la guerra, la rereguarda, la retirada i la repressió posterior van morir seixanta-vuit persones" i afegí que “amb aquest acte volem fer constar el nostre record per a totes elles”. També va ressaltar que “fem aquest acte d’homenatge a Quintí Coll i Antoni Careta en la sala de plens i a iniciativa de l’Ajuntament d’Avinyó pel fet que tots dos van ser alcaldes del nostre municipi. Creiem que com a autoritats i màxims representants dels avinyonencs mereixen aquest reconeixement institucional.”
La regidora Helena Vilà va fer una glossa de les biografies dels dos homenatjats “que van acceptar posar-se al capdavant del govern municipal en moments extremadament convulsos i de màxima incertesa amb la voluntat de servir i treballar per al poble”.
Per la seva banda, l’historiador Genís Frontera, membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa, va aportar el context històric de Catalunya i la comarca i va fer esment del vessant sindicalista dels dos alcaldes: “Quintí Coll era militant de la CNT i Antoni Careta, de la Unió de Rabassaires; els principals sindicats de la Catalunya republicana” i destacà la seva dedicació com a càrrecs electes d’ERC a la lluita antifeixista, encoratjant els presents a mantenir viva la seva memòria.
Familiars dels dos alcaldes van agrair l’acte que dignifica les persones que van perdre la vida a causa de la Guerra Civil: “la memòria històrica és un dret de la ciutadania”, va afirmar Carme Careta, neta d’Antoni Careta. Montserrat Vilaró, familiar de Quintí Coll, va exposar els records familiars presidits “per la pena que la família arrossegava” per l’injust final del polític.
En la clausura de l'acte, es va descobrir la placa commemorativa al saló de sessions de l'Ajuntament, saldant el deute que el municipi tenia amb els seus dos alcaldes víctimes del franquisme.
L'acte es va fer a la sala de sessions, plena de gom a gom
L'alcalde Eudald Vilaseca va descobrir la plaça commemorativa