El passat 23 de setembre es va donar per finalitzada l’onzena edició del Natura és cultura, un projecte artístic de respir a la natura dirigit a usuaris i usuàries d’entitats de salut mental de Catalunya, que ha tingut lloc a Avinyó. La Fundació Setba l’organitza des de l’any 2012 amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida, així com desestigmatitzar i visibilitzar la realitat de les persones que conviuen amb trastorns mentals, fomentar el treball en equip i l’empoderament personal.
En aquesta edició, el Natura és cultura, s’ha adreçat a 24 usuaris d’entitats de Salut Mental de Catalunya, entre elles: la Fundació CPB – Dr. Fàbregas, la Fundació Drissa i la Fundació Ampans.
El projecte, que va començar el 5 de setembre, es va desenvolupar a la zona del Bages, a la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó. L’activitat principal es va centrar en la intervenció artística en el medi natural del bosc del camí de la transhumància. Aquesta proposta artística s’emmarca dins dels principis del Land Art (Art terrestre), un corrent de l’art contemporani, en la qual el paisatge i l’obra estan estretament units, fent servir la natura com a material per a la creació.
El projecte va comptar amb la direcció artística de Quim Moya, artista, gestor cultural i coordinador de Cal Gras. Conegut internacionalment, des de l’any 2008, duu a terme actuacions de pintura en directe a diferents països del món. També, va rebre l’ajuda d’Ignasi Vilarasau, enginyer agrònom que fa 25 anys que treballa en el bosc. Els participants van conviure durant una setmana a la residència d’artistes i van realitzar cinc sessions de Land Art, on van fer un taller de pintura sobre llesques de fusta, una recollida de material pel bosc, la preparació dels troncs que formarien part de la instal·lació final, una sessió d’expressió corporal a càrrec de la ballarina Maria Ribera i el muntatge i documentació de la instal·lació final a la pujada del Serrat Ferrer, a prop de Cal Gras.
A més, amb motiu del Dia Internacional per la Salut Mental, s’organitzarà un acte per visibilitzar el problema i lluitar contra l’estigma que suposa aquesta malaltia. El proper divendres 14 d’octubre a les 11 hores el Festival Art&Gavarres inclourà “Caminants”, la instal·lació de la Fundació Setba amb la col·laboració de l’artista Quim Moya, l’enginyer agrònom Ignasi Vilarasau i usuaris de l’entitat gironina de salut mental Fundació Drissa. A partir de la recollida i treball de troncs de pi blanc, les branques d’aquests arbres lluiten per arribar a la llum del sol, creant formes curvilínies molt particulars. Un cop es donen la volta, es converteixen en caminants, que ballaran entorn del gran pi situat darrere del Museu Arqueològic de Girona.
El projecte Natura és cultura està patrocinat per Bizcabar, Capital Care i Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Avinyó, Art & Gavarres, Cal Gras, Pintures Lepanto i Xocolates Torras.