Les obres, que han consolidat l’edificació i l’han convertit en totalment visitable, es van inaugurar el diumenge 9 de maig, coincidint amb la 10a Fira dels Matiners. A l’acte hi van assistir, entre d’altres, José Luís Sanz, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Eduard Piriz, director executiu de les obres; Estefania Martín, responsable de seguretat i salut de les obres i redactora del projecte; Marta Closas, arquitècta tècnica municipal; Agustí Comas, conseller comarcal de Turisme; Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, i Jordi Farré, degà del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions de Catalunya.
La intervenció culmina el procés de restauració endegat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, que va començar amb l’excavació arqueològica del fortí o blocaus annex a la torre, i ha tingut com a objectiu consolidar i posar en valor el monument i alhora, facilitar-ne la visita amb museïtzació pel gaudi dels visitants.
En aquesta darrera fase de les obres, a l'interior de la torre s’ha instal·lat una estructura metàl·lica que permet la visita i l’accés a tots els punts d’interès. Les passarel·les estan situades a diferents nivells i s’uneixen verticalment a través d’una escala de cargol, recuperant-se el nivell dels paviments originals de la torre i deixant a la vista els forats on s'encastaven les bigues de fusta.
El recorregut permet accedir a totes les obertures i espitlleres i als punts on es situaven les ulleres de llarga vista des d'on es llegien els senyals de les torres properes d'Artés i Sant Feliu Sasserra. La visita es completa amb un mirador situat al nivell del terrat que permet contemplar el magnífic paisatge que envolta la torre.
Les obres, iniciades el novembre de 2019, es van haver d’aturar durant l’estat d’alarma sanitària i podent-se lliurar definitivament a l’Ajuntament el febrer de 2021. L’execució dels treballs ha estat dirigida pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i han tingut un cost de 133.884 euros finançats amb diversos ajuts de la Diputació de Barcelona.
Entre el novembre del 2013 i el febrer de 2014, la Diputació de Barcelona va realitzar obres de consolidació d’urgència en diferents parts de la torre per garantir la seva estabilitat i pervivència. El maig de 2015 es va tancar l’etapa d’estudis previs i planificació amb la redacció del pla director, que va definir les directrius generals de les actuacions futures, desenvolupades per l’actual projecte de recuperació i adequació a la visita de la torre dels Soldats d’Avinyó, redactat a finals del 2018.
Fotografies: Estefania Martín
Inauguració de les obres de recuperació de la torre dels Soldats
Detall de l'interior de la torre
Vistes des del mirador de la torre
Xarxa de telegrafia òptica de la Segona Guerra Carlina
La torre dels Soldats és una edificació construïda la primavera de 1852 i que formava part de la xarxa de telegrafia òptica establerta per l’exèrcit liberal l’any 1848, durant la Segona Guerra Carlina o Guerra dels Matiners per facilitar les comunicacions i allotjar una petita guarnició per a la defensa del territori. La torre formava part de la línia de Manresa a Girona per Vic i es comunicava visualment amb les estacions veïnes situades a Artés i Sant Feliu Sasserra.
L’edificació es troba situada a l’extrem meridional del pla de l’Oliva i a poc més d’un quilòmetre al nord-est del poble. Des del nucli d’Avinyó s’hi pot anar a peu seguint el camí senyalitzat que comença a la carretera de Prats i baixa cap el Pont Vell a través del qual creua la riera de Relat. Després de pujar cap el balç de la Creu el camí travessa la finca del Pla dels Pins Bons i s’enfila fins al cim, on se situa la torre.