Mesures contra la grip aviària en aus de corral per a autoconsum

Divendres, 25 de febrer de 2022

El Departament d'Agricultura, Pesca i Alimentació i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya han alertat del risc d'introducció i circulació al territori del virus de l'IAAP, especialment el subtipus H5N1. Arran d’aquesta situació recordem a tots els particulars que mantenen aus de corral per autoconsum, la importància i l’obligació que tenen de comunicar aquesta activitat a l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural corresponent, així com notificar qualsevol sospita de la malaltia.
 

La influença aviària és una malaltia produïda per diversos subtipus de virus de la influença, els quals poden classificar-se, en general, en dues categories segons la gravetat de la malaltia que provoquen en les aus de corral: el virus de la influença aviària de baixa patogenicitat, que sol causar una malaltia lleu, i el virus de la influença aviària d'alta patogenicitat, que provoca signes clínics greus i possibles altes taxes de mortalitat en les aus.

Els tràmits per a la comunicació d'una explotació d'aus per a autoconsum es poden dur a terme telemàticament a través del següent enllaç.

Es considera sospita d’IAAP l’aparició d’algun dels següents signes:

  • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
  • Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
  • Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
  • Qualsevol signe clínic o lesió postmortem sospitós d’influença aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

Veure tríptic informatiu.

Darrera actualització: 25.02.2022 | 11:28